Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концертът „Рапсодии“ на СО на БНР на 18 юни ще звучи на четири континента

Снимка: БНР

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще се излъчва от Глобалния медиен алианс „Еврорадио“ в Европа, Азия и Америка. Събитието е на 18 юни, в столичната зала „България“.

За меломаните от цял свят радиосимфониците ще изпълнят емблематични рапсодии от българската и световната музикална литература: „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите“, казва маестро Марк Кадин. Програмата включва „Унгарска рапсодия“ №14 на създателя на този уникален жанр Ференц Лист, „Румънска рапсодия“ №1 на Джордже Енеску и „Рапсодия“ на Клод Дебюси, в която солира един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. Радиосимфониците ще изпълнят и знаковата „Рапсодия“ на Веселин Стоянов. Кулминацията на вечерта ще бъде Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров – едно от най-популярните и изпълнявани български произведения у нас и в чужбина.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

„Не за мен“ – песен в аванс от новия албум на Б.Т.Р

„Не за мен, а за теб ще намеря смисъл отново… За какво са ми много неща, щом до мене си ти!“ – това е част от текста на песента „Не за мен“. Изпълнява група Б.Т.Р., а гост-музиканти са Кирил Маричков и Валди Тотев, познати на поколения българи от..

публикувано на 11.10.21 в 10:23
Ерсин Мустафов и Ташо Колев

Рок групата Jeremy? с голям концерт в Дубай

След двегодишно международно затишие поради световната ситуация с Covid-19 рок група Jeremy? отново привлича внимание върху творчеството си и България. Тази вечер (9 октомври) музикантите ще изнесат концерт в първия по рода си фестивал – Expo Beats..

публикувано на 09.10.21 в 10:05

РИА и първият ѝ сингъл „Нашата мечта“

Мария Мирославова, с артистичен псевдоним РИА, преди дни представи своя първи сингъл – „Нашата мечта“. Мария е на 19 г., а с музика се занимава от петгодишна. Дъщеря е на двама известни музиканти – Мария и Мирослав от „Мери Бойс Бенд“ . Завършила е с..

публикувано на 08.10.21 в 09:08