Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново e в предизборен ритъм

| обновено на 11.06.21 в 10:40
Снимка: БГНЕС

От днес България отново е в предизборна кампания, след като нито една от партиите в 45-ото Народно събрание, изборите за което бяха на 4 април т.г., не успя да излъчи кабинет. Новите избори са насрочени за 11 юли. Кампанията на кандидатите за народни представители ще продължи 29 дни, като ще приключи на 9 юли 2021 г. 10 юли е ден за размисъл и предизборната агитация е забранена.

Според Изборния кодекс, по време на предизборната надпревара за участие в 46-ото Народно събрание гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свободата да правят агитация в устна и писмена форма. Това може да става на събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги, като социалните медии и личните блогове не се считат за такива. Задължително условие е предизборната кампания да се води на български език.

В условията на епидемия от коронавирус, здравните власти съветват политиците да се погрижат за здравето на избирателите, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства. За реда на провеждането на предизборните мероприятия отговарят организаторите, както и органите на МВР.

В следващите 30 дни е забранено публикуването на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Не е позволено материалите да съдържат герба и/или знамето на Република България, както и тези на чужда държава, а също религиозни изображения и знаци. По време на предизборната кампания се забранява политическата агитация в държавния и общински транспорт, учреждения, институции или предприятия.


Задължение за обществените медии – БНТ и БНР, е да отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост. Правилата за това се определят от Централната избирателна комисия. Предизборната кампания се отразява в обществените медии под различна форма, но задължително в определено и обозначено за целта време.

В срок до 7 дни след деня на вота, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Обект на предизборната агитация са всички български граждани, които към датата на изборите са навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Предварителните данни на ЦИК показват, че в избирателните списъци са вписани 6 711 048 души. Изборният кодекс задължава българските граждани да участват в гласуването, но не предвижда санкция за негласувалите. За участие в изборите на 11 юли Централната избирателна комисия допусна 15 партии и 8 коалиции. Регистрираните към момента организации, които ще наблюдават протичането на изборния процес са осем една международна и 7 от страната. Българските граждани в чужбина имат срок до 15 юни, за да подадат предварително заявление за гласуване зад граница. Там, където има подадени поне 40 заявления, предстои да бъде разкрита изборна секция. Очакванията на Министерството на външните работи е секциите зад граница да достигнат 800 повече от два пъти над броя им на 4 април т.г.. 568 от тях се разкриват автоматично по новото правило в Изборния кодекс, а именно в посолствата и консулствата, както и на местата, където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00