Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константинос Власис пред Радио България: Българи и Гърци живеят в мир и се развиват

Снимка: Фейсбук

Пандемията от Covid-19 започна да стихва, а с това се засилиха и международните контакти в гръцкото посолство, което реши да навакса изгубеното време с редица прояви. От 5 до 8 юни в страната ни беше заместник-външният министър на южната ни съседка, отговарящ за гърците в чужбина. Той се срещна със служебния заместник-министър на културата на България Борислава Танева, с преподаватели по гръцки език в български университети, със студенти и ученици, с представители на българо-гръцки дружества и с бизнесмени.

„Независимо дали става дума за каракачани или жители по Черноморието, които помнят гръцките си корени, за бизнесмени, допринасящи за икономическото благоденствие на страната, в която живеят, или за студенти, които се обучават в престижни български университети, гърците от векове присъстват в българския социален живот, каза Константинос Власис в специално интервю за Радио България. Той подчерта, че страната ни е красива и с удоволствие би дошъл отново като турист.

Агапи Йорданова и Константинос Власис

Агапи Йорданова от гръцката редакция на „Радио България“ използва възможността да го попита и какво мисли по актуалната тема за гласуването на българите в чужбина на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли:

„Правителството, което представлявам, предложи и беше прието гърците в чужбина да могат да гласуват в посолствата и консулствата ни в държавите, в които живеят – отговаря с пример заместник-министър Власис. - Предложението не беше прието добре, гърците в чужбина не останаха доволни. Защото законът от декември 2019 г. не важи за всички, а само за тези, които през последните 35 години са живели поне 2 години в Гърция и са подавали данъчна декларация. Но трябва да помагаме на всички да гласуват, това е демократично. България предоставя на своите граждани това право и се явява и пример за нас. Също така ние помагаме, колкото можем, други държави да провеждат изборите си в Гърция. Миналата седмица разговарях с посланика на вашата страна Валентин Порязов и поговорихме за начина, по който българските граждани в Гърция ще участват в българските избори на 11 юли. Той ми каза, че е постигнал необходимите споразумения с гръцката държава и с общините, в които живеят българи (б.а. най-много българи има в Атина). Аз на свой ред, като представител на външното министерство на Гърция, го уверих, че ще направим каквото можем, за да съдействаме на изборния процес и ще помогнем, ако възникне нужда“.

Проф. Борислава Танева

Служебният заместник-министър на културата проф. Борислава Танева, един от българските събеседници на Константинос Власис, от години си сътрудничи с гръцки културни институции и артисти. Тя е известна пианистка и преподавател в Музикалната академия и подкрепя българо-гръцкото дружество „Аристотелис“, което с дейността си гради мостове на приятелство между българския и гръцкия народ.

„Бихме искали да превърнем тези мостове в булеварди - каза тя на концерт на българо-гръцко дружество от Созопол, на което присъства заедно с гръцкия си колега Власис. - Със стратегически и тактически ходове можем да развием по-дълбоки и по-здрави връзки на Балканите в духа на принципите на ЕС. Можем, поддържайки и показвайки общото ни културно наследство да допринесем за добруването на европейското ни семейство“ – изтъкна Борислава Танева.

Снимки: БНР и facebook.com/vlasiskostas



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10