Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 7 – 11 юни 2021 г.

Оливер Вархели: Юни е критичен месец за Западните Балкани

Тази година може да се нарече на Западните Балкани заради ангажимента от страна на ЕС, но са нужни и резултати, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели на среща на върха на държавите от Западните Балкани в Тирана. „Месец юни е критичен за Западните Балкани. Искаме да организираме междуправителствени конференции със Сърбия и с Черна гора, за да продължим преговорите за членство. Искаме да организираме и първите две междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония“, каза еврокомисарят, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че ЕС е готов да стартира инвестиционен план за Западните Балкани, но първо регионът трябва да започне да функционира като общ регионален пазар. Срещата в Тирана се провежда две седмици преди очакваната среща на върха на държавите-членки на ЕС, на която ще бъде обсъдена възможността за започване на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония.

Парламентът на Албания отстрани президента Илир Мета

Парламентът на Албания отстрани от длъжност президента Илир Мета за сериозни нарушения на конституцията по време на предизборната кампания през април, съобщават албански медии. 105 депутати в 140-местния парламент гласуваха за освобождаването на Мета, 7 – „против“, а трима се въздържаха.По време на кампанията Мета обвини правителството, че е участвало в подготовка за фалшифициране на изборите в сговор с престъпни банди за купуване на гласове и призова хората да защитят своя вот. Мнозинството в парламента обвини Мета, че е нарушил единството на народа, подбуждайки го към насилие. Последна дума по въпроса има Конституционният съд, 3 от членовете на който са предложени от Мета и 3 от парламента, контролиран от Социалистическата партия на Еди Рама. Решението трябва да бъде подкрепено от 5 членове.

За първи път жена начело на парламента в Кипър

Кандидатът на управляващата в Кипър десноцентристка партия „Демократичен сбор“ Анита Димитриу стана новият председател на парламента на Кипър. 35-годишната Димитриу е първата жена в историята на страната, успяла да се издигне на този пост, предаде БГНЕС. Председателят на парламента е втората по значимост длъжност в държавата след президента.Димитриу удържа победа при втория етап от гласуването, когато получи 25 гласа в 56-местния парламент. Според действащите правила, при това гласуване беше достатъчно да събере 22 гласа. Димитриу е завършила политически и социални науки в Кипърския университет, има и следдипломна квалификация по международни и европейски изследвания в университета в Кент, Великобритания.

Северна Македония с признание към президента Желю Желев

Първият демократично избран български президент Желю Желев /1 август 1990 - 22 януари 1997 г./ ще бъде посмъртно награден с благодарствен плакет за приноса му в признаването на независимостта на Република Македония в началото на 1992 г., предаде БНТ. През есента на тази година се навършват 30 години от самообявяването на бившата югославска република за суверенна и самостоятелна държава след проведен референдум. България първа признава независимостта и убеждава в правилността на този акт и международната общност. Името на Желев е включено в специален благодарствен списък, изготвен от Министерството на външните работи на Република Северна Македония във връзка с предстоящия юбилей.

20 тона злато намериха в турската провинция Агръ

В източната турска провинция Агръ са открити находища на злато и сребро, съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, предаде Анадолската агенция. Златният резерв е от 20 тона, оценени на 1,2 млрд. долара. Освен това в същия регион са открити и залежи от сребро – 3,5 тона, оценени на 2,8 млн. долара. Очаква се находищата да осигурят 2000 работни места.

5000 души бягаха на Белградския маратон

Пандемията не спря около 5000 души, които участваха в 34-то издание на маратона в столицата на Сърбия на 6 юни. При мъжете победител стана румънецът Силвиу Стойка, който пробяга дистанцията от 42.195 км за 2:34:43 ч. Сръбкинята Невена Йованович спечели надпреварата при жените с 3:12:27 ч. , предаде atletikabg.com.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook /Annita Demetriou, Anadolu Agency, Facebook /Beogradski maraton


Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40