Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Чехия интензивно обменят информация за взривовете във Върбетице

Якуб Кулханек (ляво) и Светлан Стоев

Между България и Чехия продължава интензивен обмен на информация по разследването на взривовете във военен склад във Върбетице, където беше замесено името на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев. Това стана ясно след среща между министъра на външните работи Светлан Стоев и чешкия му колега Якуб Кулханек, който е на посещение в България. Позициите и на България, и на Чехия по отношение на взривовете във Върбетице съвпадат напълно, заяви Стоев. Кулханек подчерта, че Прага настоява за преразглеждане на отношенията на ЕС с Русия:

"Чехия е много активна по този въпрос, той е включен в заседания на ЕС и на ниво европейски министри на външни работи. Трябва да имаме отворена дискусия как за в бъдеще ще формулираме нашите взаимоотношения с Русия", посочи Кулханек.

Чешкият първи дипломат пое ангажимент страната му да даде съгласие за разкриване на секции и извън нашето посолство за вота на 11 юли. А нашата страна предстои да обсъди искане от Прага чешките туристи да бъдат допускани това лято у нас и само с една доза ваксина срещу Covid - 19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30