Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът на София се трансформира в „град на виното“

4
Снимка: balkanswine.eu

Специално винено градче в центъра на София, над 1000 вина от 12 балкански държави, разнообразна музикална и кулинарна програма  всичко това очаква посетителите на Десетия Балкански международен фестивал на виното между 17 и 19 юни пред НДК в столицата. Събитието реално започна преди седмица с провеждането на 10-ят Балкански международен винен конкурс в Скопие (Северна Македония), на който бяха отличени най-добрите вина от всяка една страна участник. Еликсирите победители ще могат да бъдат опитани и в София.

Галина Нифору
„И както всяка година, така и тази, успяхме да поканим много известно международно жури с най-висшата титла в света на виното Master of wine, която притежават само 350 души в целия свят разказва Галина Нифору, председател на Балканския международен винен конкурс и фестивал. На специална галавечеря в Скопие обявихме най-доброто вино за всяка държава т.н. призове Best of show. А в София ще обявим големия победител „Най-добро вино на Балканите“ и трофеите в различните категории за най-добро бяло, червено, розе, десертно и пенливо вино, както и наградите на местните сортове.“

Голямата новина от Скопие беше обявяването на новия председател на конкурсното жури за следващите 10 години – това е Игор Лукович от Сърбия, обясни госпожа Нифору. Той заменя досегашния председател Констанинос Лазаракис, който е първият Master of wine на Балканите и ще продължи да бъде почетен председател на Балканския международен винен конкурс. Игор Лукович е винен критик, съдия и журналист от западната ни съседка. Главен редактор е на най-авторитетното списание за винена култура в Сърбия и един от основателите на Салона на виното в Нови Сад. Той ще присъства лично на фестивала в София.

Игор Лукович
„Сръбските медии буквално изригнаха с тази новина, защото е голяма чест техен сънародник на председателства толкова важен и голям международен винен форум. Те го приемат и като признание за голямото развитие на сръбското вино, което е безспорен факт през последните години“ – обясни Галина Нифору.

Друга изненада за Фестивала е една новоучредена награда „Винена личност на Балканите“:

„Тя ще се присъжда на човек, който е допринесъл най-много за представянето на балканското вино по света, за неговото развитие и търговия. Наградата тази година получава Пол Робърт Блом, който от 1964 година работи за популяризирането на виното от региона ни в Холандия и държавите от Западна Европа.“

А колкото до самия Фестивал на виното в столицата, Галина Нифору е категорична, че той ще бъде истински празник за софиянци и гостите на града, но най-вече за сетивата ни.


„Изключително много чуждестранни гости са заявили своето присъствие. Акредитирани са журналисти от Скандинавия, от Западна Европа, от всички Балкански държави. Всички посланици от Балканските страни ще бъдат на откриването, което вече е традиция за фестивала ни. Ще има много интересна и богата музикална програма през всичките три дни. И разбира се, най-важният участник на фестивала ще бъде балканското вино – имаме над 1000 вина, които ще могат да бъдат дегустирани. Много нови изби ще се представят с продукцията си.“


Ковид-пандемията не е подминала и винопроизводството, но за щастие не е засегнала качествата на виното, категорична е Галина Нифору. Реколта 2020 е много добра в повечето балкански държави, обаче има спад в продажбите, което е напълно разбираемо, предвид дългото затваряне на заведения и хотели. Но в кризата оцеляват най-добрите, смята председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на вино Галина Нифору. Според нея с отварянето на заведенията и началото на летния сезон нещата ще се стабилизират, а до една година и ще се нормализират.

Програмата на фестивала можете да видите ТУК.

Снимки: balkanswine.eu, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43