Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва нова процедура за избор на български прокурори в ЕП

Българите могат да подават сигнали на сайта на Европейската прокуратура на български език

Лаура Кьовеши
Снимка: Facebook / @ECinBulgaria

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи на европейските граждани, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. „Ще изследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища“, поясни Кьовеши. 

„Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван“, обеща тя и обясни, че ЕП няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

Кьовеши допълни, че от 14 юни започва нова процедура за избор на български прокурори в Европрокуратурата. Това е било договорено по време на срещите й с българските институции.

„Не съм на посещение в България аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук“, каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС.

Още за посещението на Европейския главен прокурор в България – ТУК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41