Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ очакват ускоряване на процеса на евроинтеграция за Северна Македония

Снимка: архив

Днес в телефонен разговор президентът Румен Радев и американският държавен секретар Антъни Блинкен обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и европейската интеграция на Северна Македония. Разговорът е проведен по инициатива на американската страна, посочват от президентството.

Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. "Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика", заяви от своя страна Антъни Блинкен.

Блинкен също така изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Президентът припомни последователната ни подкрепа за членството на Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49