Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на уеб сайта на Радио България показа:

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

Снимка: архив

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история.

Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО?

Обобщените резултати от нея на десетте езикови версии на Радио България показват, че най-разпознаваеми са Рилският манастир и старият град Несебър. Това са и две от най-популярните дестинации за културен туризъм у нас.

Боянската църква, която също е обект на ЮНЕСКО, се нарежда на трето място по разпознаваемост сред интернет аудиторията ни.

Най-малко гласове, и съвсем основателно, са получили Перперикон и Хераклея Синтика. Те не са част от Списъка на ЮНЕСКО, но - най-вероятно заради популярността си, придобита в последните години, са приобщени от някои участници в анкетата към него. 

Повече за включените културни паметници от България в Списъка на световното културно и природно наследство можете да прочетете ТУК.

Благодарим ви за участието в допитването и ви каним да се включите в следващата ни викторина, която съвсем скоро ще се появи на сайта на Радио България!

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: архив, Лиляна Узунова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00