Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет отчете първия месец от работата си

Снимка: БГНЕС

Колкото повече работим и се заравяме в проблемите, намираме повече от хаос и липса на правила, констатира служебният премиер Стефан Янев при отчета на правителството за първия месец от работата му.

„Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“, каза Янев като оценка на предишното управление.

По основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори Янев подчерта, че предоставят възможност Централната избирателна комисия да вземе информирано решение за осигуряване безпроблемното протичане на изборния процес. „Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота“, обеща Янев. 

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че няма чистка в министерството, а освободените от работа се броят на пръстите на едната му ръка. Рашков обеща, че се задават честни избори и няма да има купуване на гласове.  

Парите от ЕС за България не са застрашени. Още в 2021 г. ще дойдат 13% предфинансиране, след като Еврокомисията одобри Плана за възстановяване и развитие след пандемията. Това заяви вицепремиерът по евросредствата Атанас Пеканов.

Работим с много сериозен екип, за да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България. Отделно работим с българския бизнес – да поканят на предстоящата среща в София на инициативата „Три морета“ своите партньори от 12-те страни във формата. Събитието трябва да не е просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании, обеща министърът на икономиката Кирил Петков.

Социалният министър Гълъб Донев заяви, че правителството ще продължи да изплаща по 50 лв. към пенсиите и ще вдигне с 5% доходите на още 1,245 млн. пенсионери. Ще продължат и мерките в подкрепа на бизнеса. Донев отчете и годишен спад на безработицата от 37%, до ниво от 5,4 на сто през юни.

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, се дължат на недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Добрата новина е намаляването на заразените и следващата седмица страната може да влезе в зелената зона за ниска опасност от заразяване. Ваксини са осигурени за населението през 2022  и 2023 г., отчете Кацаров.

Съставил: Иво Иванов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30