Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет отчете първия месец от работата си

Снимка: БГНЕС

Колкото повече работим и се заравяме в проблемите, намираме повече от хаос и липса на правила, констатира служебният премиер Стефан Янев при отчета на правителството за първия месец от работата му.

„Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“, каза Янев като оценка на предишното управление.

По основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори Янев подчерта, че предоставят възможност Централната избирателна комисия да вземе информирано решение за осигуряване безпроблемното протичане на изборния процес. „Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота“, обеща Янев. 

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че няма чистка в министерството, а освободените от работа се броят на пръстите на едната му ръка. Рашков обеща, че се задават честни избори и няма да има купуване на гласове.  

Парите от ЕС за България не са застрашени. Още в 2021 г. ще дойдат 13% предфинансиране, след като Еврокомисията одобри Плана за възстановяване и развитие след пандемията. Това заяви вицепремиерът по евросредствата Атанас Пеканов.

Работим с много сериозен екип, за да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България. Отделно работим с българския бизнес – да поканят на предстоящата среща в София на инициативата „Три морета“ своите партньори от 12-те страни във формата. Събитието трябва да не е просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании, обеща министърът на икономиката Кирил Петков.

Социалният министър Гълъб Донев заяви, че правителството ще продължи да изплаща по 50 лв. към пенсиите и ще вдигне с 5% доходите на още 1,245 млн. пенсионери. Ще продължат и мерките в подкрепа на бизнеса. Донев отчете и годишен спад на безработицата от 37%, до ниво от 5,4 на сто през юни.

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, се дължат на недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Добрата новина е намаляването на заразените и следващата седмица страната може да влезе в зелената зона за ниска опасност от заразяване. Ваксини са осигурени за населението през 2022  и 2023 г., отчете Кацаров.

Съставил: Иво Иванов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45