Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва 8-9,5 млрд. евро

Снимка: архив

Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. До момента по проекта са похарчени близо 1,5 млрд. евро. От „Булатом“ изчисляват, че инвестицията ще бъде изплатена за около 15 г. след въвеждането в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да бъде по-ниска от тази на борсата. 

Ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 млн. мегаватчаса електроенергия. Според „Булатом” проектът е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 г. след изплащането на инвестицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00