Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Снимка: архив

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост, не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната. Заради затрудненията, които изпитват българските граждани при кандидатстването за статут на уседналост, постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън. 

Българският дипломат е подчертал, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки много хора са се забавили с подаването на документите. По този повод България е отправила молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49