Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

43 населени места в България отбелязват Международния ден на йога

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За седма поредна година светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни, но събитията, посветени на празника обикновено започват дни преди това.

Както и през 2020 г., той ще бъде отбелязан във време, когато пандемията на Covid-19 продължава да променя живота и поминъка на хората в световен мащаб, четем в сайта на ООН. Подчертавайки пораженията върху физическото и психическото здраве, при тазгодишното отбелязване на Международния ден на йога световната организация се фокусира върху „Йога за благополучие“ − как практиката на йога може да подобри цялостно здравето на всеки от нас. Трябва да се отбележи също, че Световната здравна организация споменава йога като средство за подобряване на здравето в своя Глобален план за действие за физическа активност. ООН предлага възможности за практикуване на йога в раздела за уелнес на своя сайт.

В България и в различни страни по света още преди дни бяха проведени масови йога практики на открито и онлайн. Централното събитие у нас е в неделя, 20 юни, между 16:30 и 20:30 ч. Мястото, което организаторите са избрали, е пространството пред НДК. Предвидени са презентации, практики по хатха йога, пранаяма, релаксация и др.

Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната ни още от 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове − Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година празникът се отбелязва в 43 населени места, при спазване на всички мерки за предпазване от вируса.
Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации, сред които са Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация „Изкуството да живееш” – България,  Асоциация „Индия”, Индологическа фондация „Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България. 

Международният ден на йога е учреден от ООН по предложение на Шри Нарендра Моди, министър-председател на Индия, който казва: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Снимки: Facebook / @idayofyogabulgaria, ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Запазва се процентът на положителните проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 951 случаи на коронавирус от направените 12 448 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 7,6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 184, в Бургас – 109 и..

публикувано на 19.09.21 в 09:00

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за сигурност

Софтуерът за преброяване на населението не е минал през удостоверяване на мрежовата и информационната сигурност, съобщи Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване Националният..

публикувано на 18.09.21 в 11:48

Разбита е престъпна група за нелегален трафик на мигранти

Седем души са задържани след полицейска акция за разбиване на организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през страната, обявиха на брифинг в МВР. Групата е била ръководена от афганистанец, в нея са участвали и други чужденци и е имала..

публикувано на 18.09.21 в 11:26