Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай в страната на индийския вариант на коронавирус

Снимка: БГНЕС

За първи случай в България на индийския вариант на коронавируса съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. Пробата е на пациент от Плевен, млад мъж с право на временно пребиваване в страната. Той не е декларирал пътуване в чужбина, имал е оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Не е хоспитализиран и е на домашно лечение.

Индийският вариант на коронавируса, наречен „делта“,съдържа две съчетани мутации, което го прави по-заразен, но не и обезпокоителен според Световната здравна оранизация ( СЗО). Доц. Михаил Околийски, представител  на СЗО в България обясни пред bTV, че ваксинацията срещу Covid-19 предпазва от варианта „Делта“ и призова хората да се имунизират, ако не са го направили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11