Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

Снимка: архив

През изтеклата седмица в музея „Свети  Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани досега артефакти, открити при археологически разкопки в землището на града.

Голям интерес предизвикват находките от праисторическото селище в местността Аклади (края на VI - IV хил. пр. Хр.), потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира.


Немалка част от представените артефакти са придобити в резултат на десетгодишните археологически изследвания на научен екип , ръководен от проф. д-р Иван Христов – зам. директор на НИМ.

Експозицията в Черноморец е организирана от  НИМ, съвместно с Национален исторически музей и „Музеен център” Созопол.

Съставил: Венета Николова

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бежанци" – история за прогонените и спасените в България

Бягство от родния дом и родната земя и дългия път през чуждото и непознатото – съдбата на всички бежанци е сходна през годините, а причините са все едни и същи. Хората биват прогонени заради война или  религиозни убеждения, заради националност и нови..

публикувано на 12.03.24 в 15:50

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00