Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Магията на новото начало

Първи януари е! Първият ден на 2021 година, първият ден от новото начало и новите надежди за всеки от нас, за семействата и близките ни, за всички хора по света! Днес православието отбелязва деня на свети Василий Велики, почитан също от..

публикувано на 01.01.21 в 04:15

Поглед към традициите – за здраве и благоденствие

Изпращаме една трудна година, изпъстрена с неочаквани събития и промени. В изолация или просто спазвайки социална дистанция, съгласни или не с мерките срещу все още непознатия вирус, вероятно много хора отправят мисли към бъдните дни, в очакване на..

публикувано на 31.12.20 в 08:05

Просфорният печат придава ритуален характер на хляба

Изключително важен елемент в българската традиционна култура е хлябът, и неслучайно съществуват редица ритуали и тайнства, свързани с неговото приготвяне и оформление. За да придобие хлябът статут на празничен или възможност да участва в Светата..

публикувано на 28.12.20 в 07:15