Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рождеството постила пътека към истинското спасение

Настъпи дългоочакваният празник, отбелязван от всички християни с дълбока почит към чудото, което Бог изпраща на земята чрез раждането на своя син. Всяка година на този ден хората отправят своите молитви за здраве, мир и любов, за духовно израстване,..

публикувано на 25.12.20 в 05:10

Вълшебството на Рождество Христово или когато небето се отваря

Рождество Христово или Коледа, е най-обичаният и дългоочакван празник от мало и голямо. Подобно на много други празници в България, и той е изпълнен с обреди и ритуали, някои от които се коренят столетия назад във времето. В навечерието на 25..

публикувано на 24.12.20 в 04:15

За „огнените играчки” и европейската мода в празнуването на Коледа и Нова година у нас

И до днес българите не забравят на всяка Коледа да поставят на елхата поне по една нова играчка, тъй като вярват, че това носи здраве и късмет. Първоначално по нашите географски ширини хората украсявали дръвчето с ябълки, орехи, пуканки и разноцветни..

публикувано на 19.12.20 в 07:05