Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Навършват се 117 г. от рождението на Филип Кутев

„Има мит, че Орфей е роден в земите, които България днес населява. Изглежда, че това е факт, а не легенда, щом неговите дъщери все още пеят там.” Тези думи вестник „Ню Йорк таймс” написва през 1963-а – годината, в която най-големият български..

публикувано на 13.06.20 в 06:35

Разходка с дъх на горски ягоди и мащерка

В непосредствена близост до София – на около 40 минути с крайградски автобус и двойно по-малко с мотор, между планините Плана и Лозенска, се намира частица от рая на земята. Това е селцето Долни Пасарел с вековния си кавак на площада и дивите поля..

публикувано на 13.06.20 в 06:15

Фотосите на Асен Великов − българският дух с феерия от цветове

Той не е професионален фотограф. Разтоварва се физически и психически като обикаля познати и малко известни кътчета на страната ни и запечатва видяното в снимки. В началото увлечен по пейзажната фотография, постепенно пренасочва интереса си към..

публикувано на 07.06.20 в 06:15