Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пещерата „Ухловица“ – добре дошли в подземния дворец на Родопите!

Това е една от най-красивите български пещери. Намира се в Родопите на по-малко от 40 км. от ски курорта Пампорово, недалеч от границата със съседна Гърция. Името на Ухловица произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която някога е обитавала..

публикувано на 30.01.21 в 06:05

Защо си струва да посетите Чепеларе

Българите свързваме град Чепеларе с Екатерина Дафовска – нашата олимпийска шампионка по биатлон от 1998 г., която се превърна в негова туристическа емблема. Защото Чепеларе определено има с какво да се гордее! Градчето е притихнало в полите на вр...

публикувано на 24.01.21 в 09:45

Да си спомним за Йордан Радичков в най-българския от всички месец януари

Думите, с които можем да опишем творчеството и личността на неповторимия Йордан Радичков все не достигат. Светът, чийто създател е роденият в Северозапада писател, е търсен от мнозина мечтатели, чиято вяра в доброто и истинските човешки взаимоотношения,..

публикувано на 23.01.21 в 09:20