Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Стрелча лекува с минералните си извори

Най-голямото богатство на средногорското градче Стрелча се крие в лековитата му вода. В планинската земя, щедро надарена с минерални извори, траките първи оставили следи. Тяхното светилище − хероон „Жаба могила” може да се види и до днес, наред с..

публикувано на 06.06.20 в 07:05
Първата българска банкнота е с номинал 20 лева и е емитирана през 1885 г.

Българският лев става на 140 години

Преди 140 г. – само две лета след Освобождението ни от османско владичество, Княжество България приема своя парична единица. А за да я орисат силна и независима, парламентаристите й дават наименованието „лев”, както се зове по онова време царят на..

публикувано на 04.06.20 в 06:15

За кралиците на мажоретния спорт в България

Съчетанията на българските мажоретки, достигнали до световните сцени, не представляват обичайните разходки с помпони и батон. Те са изпъстрени с рискове и заимствани елементи от художествената гимнастика, акробатиката и спортните танци. И може би..

публикувано на 01.06.20 в 06:35