Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

За кралиците на мажоретния спорт в България

Съчетанията на българските мажоретки, достигнали до световните сцени, не представляват обичайните разходки с помпони и батон. Те са изпъстрени с рискове и заимствани елементи от художествената гимнастика, акробатиката и спортните танци. И може би..

публикувано на 01.06.20 в 06:35

Стойо Крушкин − един от първите български гвардейски музиканти

Стойо Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в близкото до столицата село Бистрица. В ранна възраст е даден в София като „чуваниче“. По това време се запалва по военните оркестри, които дефилират по улиците на града. Често тръгва след тях, имитира..

публикувано на 31.05.20 в 07:15

„Велик е нашият войник” вече 19 години е химн на Българската армия

31 май 2001 година е датата, на която със заповед на министъра на отбраната един от най-популярните родни маршове се превръща в химн на Българската армия. Обявяването става тържествено, на концерт на сборен армейски духов оркестър на столичния..

публикувано на 31.05.20 в 06:10