Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български шевици от Възраждането в специален каталог

Снимка: архив

Уникални български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Историческият музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си. В каталога са включени шевици от ризи, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други.

„Знае се че писателят хуморист Чудомир и Петър Топузов, като създатели на нашия музей, също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те са запазени в музея. Каталогът е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век“- каза за Радио Стара Загора главният уредник в отдел "Етнография" Венелина Илиева. Тя припомни, че шевицата винаги е присъствала в дрехите на българина, защото в народната ни култура съществува вярване, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи. Пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания - от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите в Централна България, с които те изглеждали като царици.

Още за символиката на шевицата можете да прочетете в публикацията „Ясно слънце, ситни звезди” от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шериф Халил Паша построил Томбул джамия от разкаяние

След повече от десетгодишен труд Томбул джамия отново привлича погледите със своето великолепие от времето на градежа си през 1744 г. Архитектурата на разположения в Шумен мюсюлмански храм е повлияна от ориенталския стил “лале”, включваща елементи от..

публикувано на 10.01.21 в 06:10

Защо наричали Адриана Будевска “българската Сара Бернар”

Адриана Будевска остава в историята на родния театър не само със завладяващата си изява в над сто роли, но и с един пикантен факт – тя първа сред българските актриси се осмелява да излезе на сцената в оскъдно облекло . Бъдещата театрална..

публикувано на 09.01.21 в 06:10

Златно сито, копринено…

Слънцето, обожествявано от дълбока древност, дава живот на всичко живо в природата, кара я да се преражда постоянно. Под чудотворните му лъчи зреят посевите, наливат плод овошките, „пече се“ житото, растат новородените животни, а хората посрещат и..

публикувано на 02.01.21 в 05:20