Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национален събор на овцевъдите се провежда край Арбанаси

| обновено на 18.06.21 в 16:16
Снимка: saborbg.com

В близост до Петропавловския манастир, край великотърновското село Арбанаси, започна деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

При официалното му откриване заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков посочи, че българското животновъдство се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво. Работи се за осигуряване на финансови механизми, но при ограничен бюджет, който няма как да бъде актуализиран в рамките на служебното правителство. Неделков допълни, че предстоят анализи и на резултатите от проверките в животновъдни обекти. Целта е следващото ръководство на МЗХГ да има яснота къде да наблегне, така че констатираните грешки да не се повтарят.

Проблемите, с които се сблъскват най-често овцевъдите у нас са свързани с работната ръка, със субсидиите и с мнимите стада, с които се крадат субсидии, информира в репортажа си кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

В продължение на три дни, от 18 -20 юни, среща си дават професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

Събитието, което съчетава стопанския аспект на бранша с българските традиции и фолклор, се провежда в дните преди големия християнски празник Свети равноапостоли Петър и Павел. Организатор е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и общините в региона.

Официално съборът започна с прогонване на злите сили от кукери, а в програмата са включени изпълнения на прочутия оркестър „101 каба гайди“ и на Танцов състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35