Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национален събор на овцевъдите се провежда край Арбанаси

| обновено на 18.06.21 в 16:16
Снимка: saborbg.com

В близост до Петропавловския манастир, край великотърновското село Арбанаси, започна деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

При официалното му откриване заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков посочи, че българското животновъдство се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво. Работи се за осигуряване на финансови механизми, но при ограничен бюджет, който няма как да бъде актуализиран в рамките на служебното правителство. Неделков допълни, че предстоят анализи и на резултатите от проверките в животновъдни обекти. Целта е следващото ръководство на МЗХГ да има яснота къде да наблегне, така че констатираните грешки да не се повтарят.

Проблемите, с които се сблъскват най-често овцевъдите у нас са свързани с работната ръка, със субсидиите и с мнимите стада, с които се крадат субсидии, информира в репортажа си кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

В продължение на три дни, от 18 -20 юни, среща си дават професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

Събитието, което съчетава стопанския аспект на бранша с българските традиции и фолклор, се провежда в дните преди големия християнски празник Свети равноапостоли Петър и Павел. Организатор е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и общините в региона.

Официално съборът започна с прогонване на злите сили от кукери, а в програмата са включени изпълнения на прочутия оркестър „101 каба гайди“ и на Танцов състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50