Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет въвежда изискване за QR код в сертификата за PCR тест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 18 юни 2021 г. египетските власти ще изискват в представяния от пристигащите сертификат за негативен PCR тест да се съдържа задължително QR код вместо печат от лабораторията, извършила изследването. Без QR код документът няма да се признава за валиден, информира Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Кайро, сертификатът трябва да съдържа часа и датата на вземане на пробата, вида на теста (RT - PCR) и да бъде издаден от оторизирана лаборатория. Приема се на арабски или английски език, като документът следва да бъде представен и в оригинал на хартия. Копие няма да се признава.

Без промяна остават изискванията за представяне на удостоверение с негативен резултат от PCR изследване за Covid-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди излитане на директния полет до ЕгипетПътниците на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, които не разполагат със сертификат за PCR, могат да направят медицинското изследване при кацане. Тестовете се извършват срещу заплащане в размер на 30 щатски долара. 

Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната.

Все още не е разрешено влизането в Египет при представяне само на документ за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, както и документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19.

При нужда от съдействие, българските граждани в Египет могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в Кайро на следните телефонни номера: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, както и на дежурен телефонен номер за спешни случаи в извънработно време: + 20 122 317 1991, а също и на имейл адреси: Embassy.Cairo@mfa.bg; Consular.Cairo@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15