Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет въвежда изискване за QR код в сертификата за PCR тест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 18 юни 2021 г. египетските власти ще изискват в представяния от пристигащите сертификат за негативен PCR тест да се съдържа задължително QR код вместо печат от лабораторията, извършила изследването. Без QR код документът няма да се признава за валиден, информира Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Кайро, сертификатът трябва да съдържа часа и датата на вземане на пробата, вида на теста (RT - PCR) и да бъде издаден от оторизирана лаборатория. Приема се на арабски или английски език, като документът следва да бъде представен и в оригинал на хартия. Копие няма да се признава.

Без промяна остават изискванията за представяне на удостоверение с негативен резултат от PCR изследване за Covid-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди излитане на директния полет до ЕгипетПътниците на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, които не разполагат със сертификат за PCR, могат да направят медицинското изследване при кацане. Тестовете се извършват срещу заплащане в размер на 30 щатски долара. 

Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната.

Все още не е разрешено влизането в Египет при представяне само на документ за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, както и документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19.

При нужда от съдействие, българските граждани в Египет могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в Кайро на следните телефонни номера: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, както и на дежурен телефонен номер за спешни случаи в извънработно време: + 20 122 317 1991, а също и на имейл адреси: Embassy.Cairo@mfa.bg; Consular.Cairo@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10