Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

Снимка: архив

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Скоро предстоят срещи и уточнения между българското Министерство на културата, френското правителство и управата на Лувъра, който подкрепя проекта.

По-рано днес, проф. Минеков съобщи пред медиите, че ще сезира прокуратурата за редица нарушения при реставрациите на паметници, извършвани от нелицензирани изпълнители, без проект и одобрения от Министерството на културата. Ведомството подготвя и писмо, в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 4,5 млн. евро от ремонта на Ларгото. Ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. Министър Минеков заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция

България за пръв път участва в престижния международен фестивал за филми, свързани с археология, изкуство и екология "Археофилм", чието шесто издание се проведе от 6 до 10 март във Флоренция. Сред 88-те конкурсни заглавия бе и документалната лента "..

публикувано на 12.03.24 в 15:25

Българската литература има свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Първата изява на България в Лондонския панаир на книгата от 12 до 14 март включва редица събития, организирани от Българския културен институт в английската столица. Страната ни участва със свой щанд, където посетителите ще могат да се срещнат и разговарят..

публикувано на 11.03.24 в 19:38
Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото..

публикувано на 08.03.24 в 06:50