Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

Снимка: архив

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Скоро предстоят срещи и уточнения между българското Министерство на културата, френското правителство и управата на Лувъра, който подкрепя проекта.

По-рано днес, проф. Минеков съобщи пред медиите, че ще сезира прокуратурата за редица нарушения при реставрациите на паметници, извършвани от нелицензирани изпълнители, без проект и одобрения от Министерството на културата. Ведомството подготвя и писмо, в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 4,5 млн. евро от ремонта на Ларгото. Ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. Министър Минеков заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25