Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между България и Северна Македония има диалог

Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София. „Двете държави трябва да решат спорните теми чрез диалог“, посочи и премиерът Зоран Заев. 

Македонската делегация, в която бяха и вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи,  се срещна още със служебния премиер Стефан Янев и с лидерите на ГЕРБ и БСП. „Делегацията на господин Заев дойде с конкретни предложения, които разбира се ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни“, заяви Янев. Посещението на Заев е непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе идния вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана. Позицията на България е, че преговорната рамка не отговаря на исканията на нашата страна, но според Янев и Заев има диалог и то в приятелска и конструктивна атмосфера. 

Още от категорията

Румен Радев вероятно ще насрочи президентския и парламентарния вот на една дата

Президентът Румен Радев обяви, че ще търси “рационално решение” за провеждането на избори 2 в 1. “Неведнъж заявих, че смесването на парламентарни с президентски избори е против духа на Конституцията и разграничаването на отговорностите между две от..

публикувано на 03.09.21 в 11:43

Гласуваме за президент на 14 ноември

Народното събрание реши президентските избори да се проведат на 14 ноември 2021 г. Решението беше взето без никакви дебати. „За“ гласуваха 152 депутати, 25 се въздържаха, нямаше „против“. 

обновено на 02.09.21 в 10:12

“Има такъв народ” към лидера на БСП: Няма да ви подкрепим за кабинет

“Няма какво ново да ви кажем, освен че няма да подкрепим правителство с ваш мандат”, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов на лидера на „БСП за България” Корнелия Нинова по време на консултациите за оползотворяване на третия..

публикувано на 01.09.21 в 12:26