Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между България и Северна Македония има диалог

Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София. „Двете държави трябва да решат спорните теми чрез диалог“, посочи и премиерът Зоран Заев. 

Македонската делегация, в която бяха и вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи,  се срещна още със служебния премиер Стефан Янев и с лидерите на ГЕРБ и БСП. „Делегацията на господин Заев дойде с конкретни предложения, които разбира се ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни“, заяви Янев. Посещението на Заев е непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе идния вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана. Позицията на България е, че преговорната рамка не отговаря на исканията на нашата страна, но според Янев и Заев има диалог и то в приятелска и конструктивна атмосфера. 

Още от категорията

Проф. Анастас Герджиков

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет за президент

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Той ще бъде издигнат от Инициативен комитет, съобщиха за БНР източници от партията. Проф. Герджиков бе преизбран за втори ректорски..

публикувано на 30.09.21 в 15:04

България на прага на предизборна кампания 2 в 1

22 партии и 7 коалиции ще участват в предстоящите избори за състав на 47-то Народно събрание на 14 ноември. Възможно е броят им да намалее, тъй като предстои проверка на предоставените за регистрацията им подписи. На 13 октомври предстои Централната..

публикувано на 30.09.21 в 13:46

"Галъп": ГЕРБ-СДС - първа политическа сила, следва "Продължаваме промяната"

Ако парламентарните избори бяха днес, картината на гласоподаването вероятно би била следната: ГЕРБ-СДС биха получили 21,4% „Продължаваме промяната“ – 15,2% БСП – 13,4% ИТН – 12,3% ДБ – 12,1% ДПС – 11,4% ИБГНИ – 4,1% „Възраждане“ – 3,3% ВМРО – 2,2%..

публикувано на 29.09.21 в 15:37