Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между България и Северна Македония има диалог

Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София. „Двете държави трябва да решат спорните теми чрез диалог“, посочи и премиерът Зоран Заев. 

Македонската делегация, в която бяха и вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи,  се срещна още със служебния премиер Стефан Янев и с лидерите на ГЕРБ и БСП. „Делегацията на господин Заев дойде с конкретни предложения, които разбира се ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни“, заяви Янев. Посещението на Заев е непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе идния вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана. Позицията на България е, че преговорната рамка не отговаря на исканията на нашата страна, но според Янев и Заев има диалог и то в приятелска и конструктивна атмосфера. 

Още от категорията

Галъп: С убедителна преднина Румен Радев печели президентските избори в България

Кандидатът за президент Румен Радев печели втория тур на изборите, изпреварвайки с 34 % другия кандидат – Анастас Герджиков. Това показват резултатите от екзитпола на социологическа агенция „Галъп интернешънъл болкан“, медиен партньор на БНР, към 20 часа..

публикувано на 21.11.21 в 20:00

България избира президент

За седми пореден път в демократичната си история България избира президент на републиката. Изборът се извършва пряко от българските граждани на всеки пет години, като президентът може да бъде преизбиран само веднъж. Днес е вторият тур на вота..

публикувано на 21.11.21 в 07:05

По съседски: Събития с балкански адрес

Предстои ремонт на македонското правителство, но премиерът остава Северна Македония има стабилно парламентарно мнозинство и се очаква то да се увеличи. Това каза на пресконференция премиерът Зоран Заев , цитиран от БГНЕС. Той заяви, че..

публикувано на 19.11.21 в 10:40
Подкасти от БНР