Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

ЕС поднови посредничеството между Сърбия и Косово

Тази седмица в Брюксел се състоя среща между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти. Посланикът на ЕС за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак я определи като „не лесна“. Двамата лидери имаха много откровена и директна размяна на мнения за очакванията на всеки от тях от диалога. Важното за ЕС е, че и двамата потвърдиха, че няма друг начин, освен нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия, каза Лайчак.
Албанската делегация не иска да изпълнява задълженията си, те поискаха да разберат незабавно кога ще признаем независимостта на Косово, коментира Вучич след срещата. Курти изтъкна, че са имали няколко предложения, като три от тях били отхвърлени, а на едно няма отговор. Прищина е поискала да подпишат с Белград декларация за мир, в която страните се ангажират да не се нападат една друга. Следващата среща ще се проведе преди лятната ваканция – най-вероятно на 25 юли, предаде БГНЕС.

Гръцко-турска среща на върха

На среща в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган се споразумяха, че въпреки диаметрално противоположните позиции на двете страни по различни въпроси, напрежението през 2020 г. не трябва да се повтаря през 2021 година. Това заяви говорителят на гръцкото правителство Аристотелия Пелони. Мицотакис и Ердоган са определили като положителен факта, че имат пряк контакт и че всички съществуващи канали за комуникация са активирани. Лидерите са одобрили и позитивния дневен ред, съдържащ 25 точки, по които работят заместник министрите на двете страни. Остава да видим на практика дали това настроение ще се окаже съществена стъпка за подобряване на отношенията, каза Пелони.

Спекулации, дали Подгорица ще разпродава държавни имоти заради дълг

Властите в Черна гора отричат да планират продажбата на държавни имоти, за да се облекчи дълговото бреме на страната, пише вестник „Дан“. Това стана, след като REUTERS цитира неназовани високопоставени представители на ЕС, че малката балканска държава се готви да разпродава активи. Според агенцията планът е бил подкрепен от държавни кредитори от Франция, Германия и Италия за намаляване на финансовата й зависимост от китайски дълг. Финансовият министър Милойко Спаич каза пред REUTERS в публикувано неотдавна интервю, че правителството иска да направи стратегически преглед на активите, който в крайна сметка може да доведе до регулярни продажби. Той също така подчерта, че държавните финанси на Черна гора са стабилни. През 2014 г. държавата с население от 628 000 души, взе заем от 944 млн. долара от Китай.

Атина и Скопие спорят заради абревиатура на ЕВРО 2020

По повод участието на Северна Македония в Европейското първенство по футбол в писмо до своя колега Буяр Османи гръцкият външен министър Никос Дендиас поиска пълно и последователно прилагане на Договора от Преспа. Дендиас настоява Скопие да използва съкращението на държавното име "NM" (СМ) или "RNM" (РСМ) вместо "MKD" (МКД), съобщиха гръцки дипломатически източници. Дендиас пише в писмото, че въпреки че в Договора, както е предвидено в член 1, параграф 3, точка „е“, кодът за името Северна Македония в Международната организация по стандартизация (ISO) остава "MKD", „използването на конкретната абревиатура от ЕВРО 2020 не може да бъде прието от Гърция“. Емблемата ФФМ (Футболна федерация на Македония) на фланелките на футболистите е обект на недоволството от гръцка страна, защото в нея липсва буква за думата "Северна". Османи отговори, че футболната федерация на страната не получава пари от държавата и по тази причина Преспанският договор не важи за нея.

Вот на недоверие за управляващите в Румъния

Румънcкитe coциaлдeмoкрaти пoдгoтвят вoт нa нeдoвeриe зa прaвитeлcтвoтo, cъoбщи сайтът Rоmаniа Insidеr. Прeдлoжeниeтo зa вoтa щe бъдe внeceнo в пaрлaмeнтa след 21 юни, oбяви прeдceдaтeлят нa oпoзициятa Мaрчeл Чoлaку. Рeшeниeтo зa това дoйдe cлeд като премиерът Флoрин Къцу прeдлoжи за обсъждане Нaциoнaлия плaн зa уcтoйчивocт, който Букурещ ще представи пред Еврокомисията. Aлиaнcът зa eдинcтвo нa румънцитe oбяви пoдкрeпa зa вoтa. Oпoзициятa нacтoявa, чe идeитe нa прaвитeлcтвoтo нямa дa дoвeдaт дo пoзитиви зa икoнoмикaтa. Пocoчвa ce, чe cтрaнaтa ce издържa c oгрoмни зaeми. Coциaлдeмoкрaтитe ca гoтoви дa прeдлoжaт зa прeмиeр Aлeкcaндру Рaфилa – представител на Румъния в Световната здравна организация. Рaзглeждa ce и фoрмирaнe нa прaвитeлcтвo нa мaлцинcтвoтo, заяви Чолаку.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕС, Ройтерс, ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54