Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът – отправна точка за творчество

Иван Кънчев представя новия си изследователски проект

От дълбока древност човекът е изработвал различни съдове за хранене или за съхранение на продукти, вино, зърно, различни масла. Съдовете са били и част от езически и религиозни ритуали във всички времена. В зависимост от епохата, в изработката им са влагани различни материали – дърво, камък, глина, метал, стъкло и т.н. Наред с утилитарната функция на тези предмети, те винаги са били извор на вдъхновение за хората с творческо мислене. С други думи – те са част от духовната памет на човечеството.

Докато работи върху книгата си „Творците говорят“, Иван Кънчев е впечатлен от необикновената роля на съдовете в творчеството на българските художници, с които разговаря, откривайки, че съдът всъщност се явява отделна тема за изследване, тъй като присъства в скулптури, дърворезба, живопис, в работата с камък, кожа, стъкло…

Разсъждавайки върху дълбоката смислова натовареност на тези предмети, той намира следващата тема за научно изследване. Така се появява Съдът – отправна точка за творчество. 24 интервюта за българското изобразително изкуство“ –  новият му изследователски и кураторски проект, представен с изложба и диалогична книга. Откриването на експозицията е днес (18 юни), в галерия „Райко Алексиев“. Тя разкрива търсенията на съвременни български творци в сферата на керамиката, дървопластиката, скулптурата, инсталацията, обекта, живописта, графиката, накита, текстила, емайла, стъклото, художествената обработка на кожата и метала. Ще бъде представена и книгата на д-р Кънчев, в която са публикувани неговите диалози с авторите, които участват в изложбата.

„Подбрани са с оглед на тяхното творчество. Главният критерий е приносът им, без да подценявам художествените качества на творбите“ – споделя той. Участници в проекта са Аделина Попнеделева, Анжело Красини, Божидар Бончев, Божидар Йонов, Вихрони Попнеделев, Галина Шехирян, Драган Милев – Дари, Емил Бачийски, Емил Попов, Захари Каменов, Иван Кънчев, Иван Русев, Ивана Енева, Николай Караманов, Петер Цанев, Райко Райков, Роберт Цанев, Станислав Божанков, Станислав Памукчиев,Стела Георгиева, Цветослав Христов. На откриването своята гледна точка ще сподели Митко Димитров - литератор и богослов.

„В изложбата присъстват и произведения на наши класици, които имат основополагаща роля: Георги Бакърджиев - керамика и Кънчо Цанев - дървопластика и дърворезба. Отредено им е специално място - като почит към тяхното значимо дело“ – казва още Иван Кънчев.

Редактор: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37