Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се отърве ли Витоша от замърсяването с алуминиеви кенчета?

Снимка: park-vitosha.org

Част от хижите на Витоша, ще бъдат снабдени със специални машини за компресиране на алуминиеви кенчета по инициатива на „Софийски планински клуб“. По този начин замърсяващите околната среда отпадъци ще бъдат оползотворени от фирма за рециклиране, а планината ще бъде опазена от замърсяване, твърдят младите еколози.

Пред Радио София на БНР Дора Михайлова от планинския клуб обясни, че стопаните на хижите, а и посетителите, предпочитат напитките в кенчета, а не в бутилки:

„Тези опаковки, обаче заемат твърде много място без да са компресирани. Това създава проблем на хижите за тяхното съхранение и съответно извозване. Затова ни хрумна да монтираме тези преси, които правят кенчетата доста компактни.“

Машините за компресиране на алуминий ще позволяват въпросните отпадъци да се смачкват и да се съхраняват, докато се събере достатъчно количество, след което да бъдат извозени.Те ще бъдат монтирани само в хижите и заслоните, които продават различни напитки в подобни опаковки. Но за опазването на природата извън тях, се разчита на съвестта на туристите, които следва да прибират със себе си боклука и алуминиевите опаковки.

Залежите на руда, от която се произвежда алуминият са почти на изчерпване като природен ресурс, сочат данни от голямо международно изследване. Досега алуминият в страните от Евросъюза се събираше заедно с другите метални опаковки. Но според новите регламенти, кеновете следва се събират и да се рециклират отделно. Като част от Европейския съюз в България до 2025 година рециклираните алуминиеви опаковки трябва да достигнат 50%, а до 2030 г. – 60 на сто.

Всъщност разделното събиране и рециклиране на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета е новото голямо предизвикателство пред бизнеса и организациите за оползотворяване на отпадъците и опазването на околната среда.

Съставил: Венета Николова

Снимки: park-vitosha.org, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52