Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Шопски празник“ в Елин Пелин – тържество на местния дух и идентичност

7
Снимка: Facebook /@ObshtinaElinPelin

„Светὸ требе да се върти около нас, а не ние около светὸ“ – пише в шеговития „Кодекс на шопа“. Елинпелинчани се позовават на това правило за седемдневния си празник, който започва на 21 и завършва на 27 юни. И светът има за какво да се удивлява на тези хора: за предаността към вековните традиции, богати на песни, хорà, обичаи, и на творчеството на големия български писател Елин Пелин – патрон на града. С невероятното си чувство за хумор и самоирония, също са световно измерими. Известни са с ината си, но и с душевната си мъдрост и практичност. Тяхната житейска философия ги прави непоправими оптимисти – нещо, от което се нуждае светът днес.

В този дух е и един шопски виц:  „Може дъжд да падне, може снег да ни затрупа, важното е времéто да не се развàли“. Ако споделите празника на жителите на гр. Елин Пелин, със сигурност ще чуете още „шопизми“. А в седмичната програма има за всекиго по нещо:

„Шопският празник е емблемата на града, тази година ще отбележим петдесет и второто му издание с мотото: „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“ – разказва г-жа Ангелина Илиева, главен експерт на отдел „Образование и култура“. – Празникът присъства не само в културния живот на общината, но и в социалния живот на жителите и гостите на Елин Пелин. Началото на „Шопския празник“ датира от 1970 г., идеята е на Благой Стратев, наш съгражданин. Тогавашният кмет Стоян Кирилов и културните дейци, много от които вече не са сред нас, се заемат с много ентусиазъм. Седемте дни на празника включват различни тематични събития, които дават възможност за изява на културата, бита на шопите, но и на гостите.


Честванията започват от 21 юни – това е селищният празник „Свети Дух“. Този ден е под мотото „Християнство и вяра“. Вторник е ден на литературата. Ще има две интересни събития: среща-разговор с детския писател Кирил Назъров, също вече утвърдилото се „литературно кафене“, което тази година ще бъде под мотото: “Елин- Пелиновият дух и духовитост“. Среща-разговор с местни творци – автори на шопски хумор. Сряда посвещаваме на децата. Ще има детско утро „Захарно петле“ с участие на деца от детските градини от община Елин Пелин, а вечерта от 18 ч. е концертът на детски певчески и танцови състави. Четвъртък (24 юни) е денят на спорта. На стадион „Васил Левски“ в град Елин Пелин ще има интересни състезания, заедно с много емоции. 


На 25, 26, 27 юни са концертите на фолклорните състави от община Елин Пелин и на гостите – изпълнители от цяла България. Празнува не само шопът, докосваме се до богатото традиционно наследство от различните фолклорни области на страната ни. Пожелаваме си поредното издание на „Шопския празник“ да е истинско тържество на шопския дух и идентичност, и да покажем с гордост, че ние шопите сме много ценни хора.“

Снимки: Facebook /@ObshtinaElinPelin

Галерия

Още от категорията

Икона на Свети Димитър от Несебър, XVI- XVII в.

Свети Димитър – закрилник и чудотворец

В българската традиция Димитровден е сред най-тачените и обичани празници. Източното православие чества паметта на Свети Димитър Мироточиви на 26 октомври. На същата дата е и народният Димитровден, свързван с поврата в годишното време. Вярва се,..

публикувано на 26.10.21 в 05:10
Стефка Бонева и нейните съмишленици искат да да възродят блясъка на бусинската керамика

След дълго затишие в село Бусинци отново се завъртя грънчарското колело

Бусинци вече не е само географско понятие на картата на България. Малкото село, разположено сред красивите хълмове на историко-географската област Знеполе, посреща все повече хора, заради възможността да се запознаят с една забравена традиция, която..

публикувано на 20.10.21 в 10:17
Зашив с възпроизведени оригинали на мотиви от автентични мъжки ризи от гр. Алфатар. Началото на ХХ век. Снимка: НЧ „Български искрици 2016“ – град Добрич

Международен конкурс издирва съхранени български везбени мотиви

Народно читалище „Български искрици 2016“ в град Добрич организира международен конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив. До 15 декември 2021 г. участниците трябва да представят образец, който е част от орнаменталната украса на..

публикувано на 17.10.21 в 09:35