Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Шопски празник“ в Елин Пелин – тържество на местния дух и идентичност

7
Снимка: Facebook /@ObshtinaElinPelin

„Светὸ требе да се върти около нас, а не ние около светὸ“ – пише в шеговития „Кодекс на шопа“. Елинпелинчани се позовават на това правило за седемдневния си празник, който започва на 21 и завършва на 27 юни. И светът има за какво да се удивлява на тези хора: за предаността към вековните традиции, богати на песни, хорà, обичаи, и на творчеството на големия български писател Елин Пелин – патрон на града. С невероятното си чувство за хумор и самоирония, също са световно измерими. Известни са с ината си, но и с душевната си мъдрост и практичност. Тяхната житейска философия ги прави непоправими оптимисти – нещо, от което се нуждае светът днес.

В този дух е и един шопски виц:  „Може дъжд да падне, може снег да ни затрупа, важното е времéто да не се развàли“. Ако споделите празника на жителите на гр. Елин Пелин, със сигурност ще чуете още „шопизми“. А в седмичната програма има за всекиго по нещо:

„Шопският празник е емблемата на града, тази година ще отбележим петдесет и второто му издание с мотото: „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“ – разказва г-жа Ангелина Илиева, главен експерт на отдел „Образование и култура“. – Празникът присъства не само в културния живот на общината, но и в социалния живот на жителите и гостите на Елин Пелин. Началото на „Шопския празник“ датира от 1970 г., идеята е на Благой Стратев, наш съгражданин. Тогавашният кмет Стоян Кирилов и културните дейци, много от които вече не са сред нас, се заемат с много ентусиазъм. Седемте дни на празника включват различни тематични събития, които дават възможност за изява на културата, бита на шопите, но и на гостите.


Честванията започват от 21 юни – това е селищният празник „Свети Дух“. Този ден е под мотото „Християнство и вяра“. Вторник е ден на литературата. Ще има две интересни събития: среща-разговор с детския писател Кирил Назъров, също вече утвърдилото се „литературно кафене“, което тази година ще бъде под мотото: “Елин- Пелиновият дух и духовитост“. Среща-разговор с местни творци – автори на шопски хумор. Сряда посвещаваме на децата. Ще има детско утро „Захарно петле“ с участие на деца от детските градини от община Елин Пелин, а вечерта от 18 ч. е концертът на детски певчески и танцови състави. Четвъртък (24 юни) е денят на спорта. На стадион „Васил Левски“ в град Елин Пелин ще има интересни състезания, заедно с много емоции. 


На 25, 26, 27 юни са концертите на фолклорните състави от община Елин Пелин и на гостите – изпълнители от цяла България. Празнува не само шопът, докосваме се до богатото традиционно наследство от различните фолклорни области на страната ни. Пожелаваме си поредното издание на „Шопския празник“ да е истинско тържество на шопския дух и идентичност, и да покажем с гордост, че ние шопите сме много ценни хора.“

Снимки: Facebook /@ObshtinaElinPelin



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8..

публикувано на 07.01.24 в 09:15

Над 300 000 българи празнуват имен ден на Ивановден

На Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. 347 534 са сънародниците ни, които празнуват своя имен ден днес. "Иван е титла, а не име", казва народът ни за най-таченото име у нас,..

публикувано на 07.01.24 в 05:10