Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Отхлабването на „хватката“ на пандемията в някои държави се отрази на режима за влизане на територията им на граждани от България и други страни. Вижте:

Гърция промени режима за пристигащите в страната граждани в условия на Covid-19. Считано от 19.06.2021 г. при влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, лицата, пристигащи от т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза Република България) ще могат да влизат и с отрицателен бърз (антигенен) тест и на хартиен носител. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване ще важат и за деца от навършването на 12 години (досега беше до 6 годишна възраст).

Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от гражданството си, които пристигат от Италия в Гърция, са длъжни да представят пред компетентните органи, декларация с отрицателен резултат от self (rapid) test.

Португалия промени ограничителните мерки за пристигащите в страната. Влизащите или транзитно преминаващи пътници вече трябва да представят доказателство, че са преминали отрицателен тест за скрининг на инфекция със Covid-19. Те следва да представят TAAN - тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.), извършен през последните 72 часа преди пътуването или тест за антиген (TRAg), извършен през последните 24 часа преди качването в първата точка на пътуването.В случай че не предоставят някой от горепосочените тестове, ще им бъде отказан достъп на борда. Тази мярка не се прилага за деца под 24-месечна възраст.

Остава задължението за пътниците, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят специалния онлайн формуляр, който следва да се представи при влизането в страната. Освен това задължителните PCR тестове се приемат само на: португалски, френски, английски, испански и италиански езици. Задължителен елемент, който трябва да се спомене, е датата и часът, в който е взет материалът за теста. Признават се само тестове за антиген, приети от Комитета по безопасност на здравето на ЕС.

Същевременно, поради нарастване на броя на заболелите от Сovid-19 в Лисабон, правителството на Португалия наложи затваряне на региона на столицата. Мярката влезе на 18 юни 2021 г., и ще важи до 6:00 ч. в понеделник, 21 юли 2021 г.  По информация на българското посолство в Португалия, по време на ограничителните мерки няма да е позволено влизането и излизането в столицата и околностите й – т. нар. широк регион на Лисабон, който включва общините Almada, Amadora, Barreiro, Loures, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Setúbal, Vila Franca de Xira, Lisboа, Cascais, Sintra, Sesimbra и Alcochete.

Италия промени режима за посещение на Сардиния. От 16 юни властите отмениха изискванията за представяне на отрицателен PCR тест или на дигитален сертификат за пристигащите на острова чуждестранни туристи. Отпадна и задължението за предварителна регистрация на специалния сайт за пътници, което беше в сила досега.

Островът има свои правила за ограничения заради Covid-19, които се различават от обявените от централните власти. Въпреки това, след влизането в сила на общоевропейския дигитален сертификат от 1 юли, се
очаква документът да се изисква и за туристите, желаещи да посетят Сардиния.

Египет актуализира условията за влизане в страната.От 18 юни 2021 г. властите изискват в представяния от пристигащите сертификат за отрицателен PCR тест да се съдържа задължително QR код вместо печат от лабораторията, извършила изследването. Без такъв код документът няма да се признава за валиден. Сертификатът следва да съдържа часа и датата на вземане на пробата, вида на теста (RT - PCR) и да бъде издаден от оторизирана лаборатория. Приема се на арабски или английски език, като документът трябва да бъде представен и в оригинал на хартия.

Без промяна остават изискванията за представяне на отрицателен PCR тест, направен в страната на отпътуване до 72 часа преди излитане на директния полет до Египет. Пътниците на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, които не разполагат със сертификат за PCR, могат да направят медицинското изследване при кацане. Тестовете се извършват срещу заплащане в размер на 30 щатски долара.

Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната.

Все още не е разрешено влизането в Египет при представяне само на документ за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, както и документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за Covid-19 за преболедувалите заразата лица.

Чехия промени ограничителните мерки за пристигащите в страната. Считано от 21.06.2021 г., изискванията за PCR и антигенен тест няма да важат за граждани, имунизирани в държава членка на ЕС, ако са изминали 22 дни от първата доза на двукратна имунизация или 14 дни при еднократна имунизация.Тези изисквания не важат и за граждани, преболедували Covid-19 през последните 180 дни. В тези случаи се изисква национален документ за извършената имунизация или медицински документ за прекараното заболяване, издадени от държавата членка на ЕС, където се е състояла ваксинацията или самоизолацията по време на боледуването.

За държави със среден риск от заразяване, каквато към момента е България, остава задължението за предварително попълване на електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

Считано от 1 юли 2021 г., ще се признава само електронният Covid сертификат на ЕС.

МВнР припомня, че на този етап (а и след 21.06.2021 г., ако лицата не са ваксинирани/преболедували) пристигащите от България следва предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен Формуляр на пътуващия. Необходимо е също да представят при пристигането си PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това, или антигенен тест, направен не повече от 24 часа преди пристигането. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт (но се отнася за пристигащите с обществен транспорт – влак, самолет, автобус) пътници от България.

До 5 дни след влизане в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15