Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Светия Дух

Снимка: архив

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл.

На този ден Светият Дух се спуснал над апостолите и те получили благодатните му дарове.

"Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети - третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица“, обясни Врачанският митрополит Григорий. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие".

Народът ни нарича празника Духовден. Съществува и вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

По инициатива на македонските бежанци в София, Свети Дух става ден на Македония и падналите за свободата й. Между световните войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия събиращи както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от  родните им домове. Днес в храм „Св Неделя“ ще бъде отслужена панихида, след което ще бъдат поднесени цветя на паметника на Българските революционери от Македония, Одринско и Беломорието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45