Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празник на Светия Дух

Снимка: архив

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл.

На този ден Светият Дух се спуснал над апостолите и те получили благодатните му дарове.

"Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети - третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица“, обясни Врачанският митрополит Григорий. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие".

Народът ни нарича празника Духовден. Съществува и вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

По инициатива на македонските бежанци в София, Свети Дух става ден на Македония и падналите за свободата й. Между световните войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия събиращи както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от  родните им домове. Днес в храм „Св Неделя“ ще бъде отслужена панихида, след което ще бъдат поднесени цветя на паметника на Българските революционери от Македония, Одринско и Беломорието.

Още от категорията

Честваме 144 години от Шипченската епопея

Днес на връх Шипка в Стара планина ще се проведат чествания по повод 144 години от Шипченската епопея . В честванията ще се включи и президентът и главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, който в 12.00 часа ще приеме почетния строй на Националната..

публикувано на 21.08.21 в 06:10

Честваме Успение на покровителя на българите - Св. Иван Рилски

Българската православна църква почита днес църковния празник за Успението (заспиването) на Св. Иван (Йоан) Рилски. Празникът се отбелязва в деня на годишнината от кончината на светеца. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в..

публикувано на 18.08.21 в 14:57

Забравеният свят на Антип Обущаров възкресен в ретроспективна изложба

Невинаги е нужна машина на времето, за да се потопим в нечий отминал свят. Такъв например е светът на Антип Обущаров – фотографът, от чиито стъклени плаки днес изплуват образи, събития, пейзажи отпреди цял един век. И докато запечатаните от него..

публикувано на 16.08.21 в 12:11