Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и испанци отдават почит на Хулио Паленсия

Пътеводител представя историята на българо-испанските дипломатически отношения

| обновено на 22.06.21 в 15:36
Снимка: Посолство на Испания

Днес посолството на Испания в България представи едно изключително интересно издание, озаглавено „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България“. Всъщност, става дума за пътеводител, който представя важни места и припомня интересни събития от 110-годишните българо-испански дипломатически връзки. Отправна точка към тях е личността на Хулио Паленсия (1884-1952) - испански дипломат, пълномощен министър в Легацията на Испания в България в периода 1940-1943 г. Хулио Паленсия остава в историята с огромния си принос в спасяването на българските евреи, попаднали под ударите на антисемитския закон, приет от българското правителство по настояване на нацистка Германия през Втората световна война.

В страниците на пътеводителя туристите, които посетят София, а и всички любители на историята, могат да намерят интересна информация за сгради, посолства, улици, а също така снимки от стара София, репродукции, или най-общо казано: ценни исторически препратки към присъствието на Испания в България. Изданието е изготвено в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“ и Културния отдел на посолството. Плод на тази съвместна работа е и изложбата „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между Испания и България“, която може да бъде видяна във Варна.

Изложбата „Дипломация през сърцата на два народа“ във Варна

„Една от целите на пътеводителя е да подкрепи туризма между двете страни в тези трудни моменти и да разкрие както за българите, така и за испанците връзката на сгради и паметници с историята между двете държави. Фигурата на Хулио Паленсия е много интересна и ни помага да представим всичко това. В едно тежко историческо време, той показва воля да надмогне трудностите, въпреки че това му е коствало поста на дипломат“ - разказа посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.


Цялото интервю, посветено на инициативите на дипломатическата мисия и двустранните отношения с днешна дата, очаквайте утре - 23 юни, в публикация на Радио България.

Снимки: Посолството на Испания

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33