Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и испанци отдават почит на Хулио Паленсия

Пътеводител представя историята на българо-испанските дипломатически отношения

| обновено на 22.06.21 в 15:36
Снимка: Посолство на Испания

Днес посолството на Испания в България представи едно изключително интересно издание, озаглавено „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България“. Всъщност, става дума за пътеводител, който представя важни места и припомня интересни събития от 110-годишните българо-испански дипломатически връзки. Отправна точка към тях е личността на Хулио Паленсия (1884-1952) - испански дипломат, пълномощен министър в Легацията на Испания в България в периода 1940-1943 г. Хулио Паленсия остава в историята с огромния си принос в спасяването на българските евреи, попаднали под ударите на антисемитския закон, приет от българското правителство по настояване на нацистка Германия през Втората световна война.

В страниците на пътеводителя туристите, които посетят София, а и всички любители на историята, могат да намерят интересна информация за сгради, посолства, улици, а също така снимки от стара София, репродукции, или най-общо казано: ценни исторически препратки към присъствието на Испания в България. Изданието е изготвено в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“ и Културния отдел на посолството. Плод на тази съвместна работа е и изложбата „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между Испания и България“, която може да бъде видяна във Варна.

Изложбата „Дипломация през сърцата на два народа“ във Варна

„Една от целите на пътеводителя е да подкрепи туризма между двете страни в тези трудни моменти и да разкрие както за българите, така и за испанците връзката на сгради и паметници с историята между двете държави. Фигурата на Хулио Паленсия е много интересна и ни помага да представим всичко това. В едно тежко историческо време, той показва воля да надмогне трудностите, въпреки че това му е коствало поста на дипломат“ - разказа посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.


Цялото интервю, посветено на инициативите на дипломатическата мисия и двустранните отношения с днешна дата, очаквайте утре - 23 юни, в публикация на Радио България.

Снимки: Посолството на Испания

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52