Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и испанци отдават почит на Хулио Паленсия

Пътеводител представя историята на българо-испанските дипломатически отношения

| обновено на 22.06.21 в 15:36
Снимка: Посолство на Испания

Днес посолството на Испания в България представи едно изключително интересно издание, озаглавено „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България“. Всъщност, става дума за пътеводител, който представя важни места и припомня интересни събития от 110-годишните българо-испански дипломатически връзки. Отправна точка към тях е личността на Хулио Паленсия (1884-1952) - испански дипломат, пълномощен министър в Легацията на Испания в България в периода 1940-1943 г. Хулио Паленсия остава в историята с огромния си принос в спасяването на българските евреи, попаднали под ударите на антисемитския закон, приет от българското правителство по настояване на нацистка Германия през Втората световна война.

В страниците на пътеводителя туристите, които посетят София, а и всички любители на историята, могат да намерят интересна информация за сгради, посолства, улици, а също така снимки от стара София, репродукции, или най-общо казано: ценни исторически препратки към присъствието на Испания в България. Изданието е изготвено в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“ и Културния отдел на посолството. Плод на тази съвместна работа е и изложбата „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между Испания и България“, която може да бъде видяна във Варна.

Изложбата „Дипломация през сърцата на два народа“ във Варна

„Една от целите на пътеводителя е да подкрепи туризма между двете страни в тези трудни моменти и да разкрие както за българите, така и за испанците връзката на сгради и паметници с историята между двете държави. Фигурата на Хулио Паленсия е много интересна и ни помага да представим всичко това. В едно тежко историческо време, той показва воля да надмогне трудностите, въпреки че това му е коствало поста на дипломат“ - разказа посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.


Цялото интервю, посветено на инициативите на дипломатическата мисия и двустранните отношения с днешна дата, очаквайте утре - 23 юни, в публикация на Радио България.

Снимки: Посолството на Испания

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43