Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

Снимка: БГНЕС

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения. Това съобщиха от външно ни министерство по повод днешния съвет „Общи въпроси“ в Люксембург с участието и на зам. външния министър Румен Александров. Българският представител е казал, че ще продължат проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. 


„Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, е подчертал той. Това означава Северна Македония да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, както и от промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към страната ни. „Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, е казал още Румен Александров. 

На заседанието България е дала висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и е потвърдила подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Снимки: БГНЕС, МВнР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47