Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

Снимка: БГНЕС

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения. Това съобщиха от външно ни министерство по повод днешния съвет „Общи въпроси“ в Люксембург с участието и на зам. външния министър Румен Александров. Българският представител е казал, че ще продължат проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. 


„Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, е подчертал той. Това означава Северна Македония да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, както и от промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към страната ни. „Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, е казал още Румен Александров. 

На заседанието България е дала висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и е потвърдила подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Снимки: БГНЕС, МВнР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39