Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново културно пространство в центъра на София дава изява на студентското творчество

Снимка: НБУ

На 24 юни, в близост до Националния дворец на културата, Нов български университет открива Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“. Новото пространство ще популяризира издателската дейност на университета, а също и работата на студентите и преподавателите от програмите по изкуствата. Идеята е на председателя на университетското настоятелство Веселин Методиев, зам. министър-председател и министър на образованието и науката 1997-1999.

Веселин Методиев
„Университетът ни е уникален с това, че при нас има учебни програми, както свързани с науки, така и с изкуства – отбелязва той. – Ние сме място, където може да учите и информатика, и психология, философия, театър, история и т.н.“ Именно тази особеност на университета провокира и идеята за създаването на културното средище:

„Това е място, където да се срещат хората от университета и приятели на учебното заведение, да се обменят мисли или да бъде представена книга продължава г-н Методиев. Говорим за едни скромни, характерни за стила на висшето ни училище дейности. При нас е наследството на един от най-добрите преводачи на старогръцка литература – проф. Богдан Богданов, създател на университета. Същевременно имаме автори, които се занимават с философията на ХХ век. Гордеем се с майсторските класове на почетни професори, които са известни личности в съвременното ни общество. Сред тях са актрисата Цветана Манева, покойният джаз пианист и композитор Милчо Левиев, световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Всички те изграждат многоликия образ на университета, който ще бъде представен чрез центъра.“


Освен книжарница и арт-пространство за театрални и музикални форми и творби на студентите от пластичните изкуства, там ще се представят и възможностите за обучение във висшето учебно заведение.

Снимки: НБУ и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45