Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново културно пространство в центъра на София дава изява на студентското творчество

Снимка: НБУ

На 24 юни, в близост до Националния дворец на културата, Нов български университет открива Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“. Новото пространство ще популяризира издателската дейност на университета, а също и работата на студентите и преподавателите от програмите по изкуствата. Идеята е на председателя на университетското настоятелство Веселин Методиев, зам. министър-председател и министър на образованието и науката 1997-1999.

Веселин Методиев
„Университетът ни е уникален с това, че при нас има учебни програми, както свързани с науки, така и с изкуства – отбелязва той. – Ние сме място, където може да учите и информатика, и психология, философия, театър, история и т.н.“ Именно тази особеност на университета провокира и идеята за създаването на културното средище:

„Това е място, където да се срещат хората от университета и приятели на учебното заведение, да се обменят мисли или да бъде представена книга продължава г-н Методиев. Говорим за едни скромни, характерни за стила на висшето ни училище дейности. При нас е наследството на един от най-добрите преводачи на старогръцка литература – проф. Богдан Богданов, създател на университета. Същевременно имаме автори, които се занимават с философията на ХХ век. Гордеем се с майсторските класове на почетни професори, които са известни личности в съвременното ни общество. Сред тях са актрисата Цветана Манева, покойният джаз пианист и композитор Милчо Левиев, световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Всички те изграждат многоликия образ на университета, който ще бъде представен чрез центъра.“


Освен книжарница и арт-пространство за театрални и музикални форми и творби на студентите от пластичните изкуства, там ще се представят и възможностите за обучение във висшето учебно заведение.

Снимки: НБУ и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30