Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново културно пространство в центъра на София дава изява на студентското творчество

Снимка: НБУ

На 24 юни, в близост до Националния дворец на културата, Нов български университет открива Книжарница и галерия „НБУ В ЦЕНТЪРа“. Новото пространство ще популяризира издателската дейност на университета, а също и работата на студентите и преподавателите от програмите по изкуствата. Идеята е на председателя на университетското настоятелство Веселин Методиев, зам. министър-председател и министър на образованието и науката 1997-1999.

Веселин Методиев
„Университетът ни е уникален с това, че при нас има учебни програми, както свързани с науки, така и с изкуства – отбелязва той. – Ние сме място, където може да учите и информатика, и психология, философия, театър, история и т.н.“ Именно тази особеност на университета провокира и идеята за създаването на културното средище:

„Това е място, където да се срещат хората от университета и приятели на учебното заведение, да се обменят мисли или да бъде представена книга продължава г-н Методиев. Говорим за едни скромни, характерни за стила на висшето ни училище дейности. При нас е наследството на един от най-добрите преводачи на старогръцка литература – проф. Богдан Богданов, създател на университета. Същевременно имаме автори, които се занимават с философията на ХХ век. Гордеем се с майсторските класове на почетни професори, които са известни личности в съвременното ни общество. Сред тях са актрисата Цветана Манева, покойният джаз пианист и композитор Милчо Левиев, световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Всички те изграждат многоликия образ на университета, който ще бъде представен чрез центъра.“


Освен книжарница и арт-пространство за театрални и музикални форми и творби на студентите от пластичните изкуства, там ще се представят и възможностите за обучение във висшето учебно заведение.

Снимки: НБУ и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05