Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално пътешествие из Италия в центъра на София

Ермила Швайцер и Сребрина Минева
Снимка: Facebook /Сребрина Минева

Италия, романтична и красива – такава ще ни я представят оперната певица Сребрина Минева и пианистката Ермила Швайцер на концерта си на 29 юни в столичния музей „Борис Христов“. А за да не се изплъзне някой щрих, нюанс или пък мимолетен образ от вниманието на публиката, актьорът Рашко Младенов ще обрисува с думи La Bella Italia чрез преводите на ариите и песните.

Произведения на Белини, Маскани, Тости и Ферари са избрали музикантите за камерната си изява в рамките на XVII Фестивал на изкуствата „Борис Христов“.

Постарахме се да подберем творби, които са много красиви и елегантни – казва сопранът Сребрина Минева. – По-голямата част от тях не са толкова често изпълнявани у нас, но мислим, че ще се харесат на публиката. Такива са например четирите песни в цикъла “Rispetti“ на Ермано Волф-Ферари – безкрайно красиви, описателни и емоционални едностишия (“rispetti” означава именно това). А чрез песните на Франческо Паоло Тости ще си припомним за оперната страна на Италия, защото те носят в себе си и тази стилистика.“

Сребрина Минева и Ермила Швайцер не случайно се спират на изцяло италианска програма. Сребрина е завършила магистратура по оперно пеене при Маурицио Торели, директор на Националния институт „Франческо Паоло Тости“ в Ортона, а Ермила е работила като клавирен педагог и акомпанятор в Цюрихската опера и във Фондацията за млади оперни певци на световноизвестната Елизабет Шварцкопф. Двете се намират в департамент „Музика” на Нов български университет като студент и преподавател и скоро след това стават партньори в камерното музициране. Сребрина Минева в момента е част от смесения хор на БНР и понякога застава пред него като солист, докато Ермила Швайцер акомпанира във вокални концерти и преподава на студенти в Националната музикална академия и НБУ.

Снимки: Facebook /Сребрина Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25