Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пламена Мангова за своите 30 години на сцената

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 26 юни в зала „България“ Пламена Мангова отбелязва важна годишнина – три десетилетия на сцената. Макар отдавна да живее в Белгия, известната пианистка не пропуска всяка възможност за среща с българската публика. Споделя, че идеята за концерта е на Момчил Георгиев, доскоро програмен мениджър, а от 2021 г. – директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

„Много съм щастлива, че получих тази покана - казва Пламена. – Зала „България“ е една от любимите ми зали – и като акустика, и като атмосфера. Около същата дата, но преди 30 години, за пръв път се явих на международен конкурс и спечелих първа награда. Конкурсът беше в гр. Стреза, Италия. Приемам този момент за начало на своите сценични изяви, тъй като оттогава представям лицето на България пред света. Предстоящия концерт в София посвещавам на моя професор, гениалния педагог Дмитрий Башкиров, който почина през март тази година и който ми е дал толкова много.“

Пламена е на сцената от ранна възраст. Изнесла е стотици концерти – солови и камерни рецитали, била е солистка на големи оркестри, под диригентската палка на водещи имена в класическата музика, завоювала е отличия на някои от най-трудните клавирни конкурси. Невъзможно е тези три десетилетия да бъдат „разказани“ с няколко думи. И все пак – кои са личностите и победите, оставили най-ярка следа?

„Разбира се, на първо място са годините на обучение, започвайки с Музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен, което е дало толкова прекрасни музиканти на България и на света – известни солисти и концертмайстори. Дължа огромна благодарност и на проф. Марина Капацинская, която направи чудеса за мен като пианист и музикант. Когато бях на 14 г., тя ме представи на великия Башкиров и след това всяко лято ме придружаваше на майсторските му класове в Моцартеум – Залцбург. Последва златното време, в което бях негова студентка в консерватория „Кралица София“ в Мадрид. Той беше човек-легенда, пътеводна светлина за всички – не само за неговите ученици. Остави и наистина феноменални записи. Сред важните моменти в развитието ми също са два конкурса – „Палома О’Ший“ в Сантандер – Испания, където (едва на 18 г.), в конкуренция с 30-годишни пианисти, спечелих трета награда. Другата много важна победа за мен е второто място на конкурса „Кралица Елизабет“ в Белгия. Мисля, не е необходимо да припомням, че това е може би най-трудният конкурс в момента, с много тежки изисквания към кандидатите.“

Произведенията, които ще прозвучат на концерта в София:

„Започвайки с пиеси от Ференц Лист, точно в „сърцето“ на програмата ще изпълня една невероятна пиеса на Албена Петрович-Врачанска. Преди пандемията (в Люксембург) записахме цял диск с нейна авторска музика. Мисля, че всеки, който обича различното, оригиналното, ще хареса творбата ѝ. Ще има и произведения на Равел, Де Файя, Албенис и др. С други думи, че програмата е с доста голям акцент върху иберийската музика.“

Сред най-скорошните ангажименти на Пламена са майсторски клас и концерти в Малага – Испания. След това – концерт с оркестъра на Операта на Марсилия, под диригентството на Лорънс Фостър, на престижния фестивал за пианисти „Ла Рок Д'Антерон“ (Festival International de Piano de la Roque d'Anthéron). Както и рецитал в Корсика – Баския, където също ще изпълни произведения на Албена Петрович-Врачанска, предстои също концерт в Португалия. Но най-голямото събитие е през есента:

„През ноември излиза новият ми компактдиск „Съкровени писма“, с музика от Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс. Ще го представя в легендарната зала „Гаво“ (salle Gaveau) в Париж. Да отбележа в скоби, че тази зала е свързана с Дмитрий Башкиров. Именно там, през 1955 г., Маргарита Лонг лично му е връчила голямата награда от конкурса на нейно име и така започва брилянтната му световна кариера. Свирила съм в други известни зали в Париж, но на тази сцена ще съм за пръв път. Казвали са ми, че като акустика „Гаво“ е най-фееричната зала за рецитали. След това имам ангажименти и със Симфоничния оркестър на Базел, за пръв път ще гостувам в Турку – Финландия, очаквам завръщането си в Гевандхаус в Лайпциг. Само всичко да е наред и да се осъществят прекрасните ни планове.“

Снимки: sofiaphilharmonic.com, БГНЕС 

Още от категорията

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05

"Трябваше" – момент на искреност от MIA D.

MIA D.  или Мария Димова е талантлива млада българска певица, която съчетава български фолклор с модерно звучене. От появата на последния музикален експеримент на MIA D. изминаха близо две години, в които обаче тя не спира да твори. Изпълнителката..

публикувано на 26.05.23 в 10:15

Британската група Depeche Mode пусна клип, сниман в България

Легендарната британска група Depeche Mode пусна клип, който е сниман в България, съобщава "Дневник". Видеото е към песента Wagging Tongue, която е част от новия албум на бандата Memento Mori. Клипът е сниман край намиращия се близо до София..

публикувано на 25.05.23 в 13:24