Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на БНР получи високо държавно отличие

| обновено на 28.06.21 в 13:08
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Детския радиохор на БНР. Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор.

„За да отстоявате името на България, трябва непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции. Това е кауза не само за ръководството на БНР, а и за цялото ни общество“, подчерта държавният глава по време на церемонията.

Приемайки отличието от името на детския радиохор, маестра Венеция Караманова припомни колко много известни имена на таланти той е дал на българската оперна сцена. „Приемам наградата от името на поколения талантливи български деца, които разнесоха славата на България и спечелиха приятелство и авторитет за страната ни чрез красивата българска песен“, заяви  тя.

„Много се радвам, че тази година влязоха наши изпълнения в учебниците по пеене. В хора има деца от втори клас до завършване на своето средно образование. Над 160 пиеси в момента са в употреба за един сезон и половина. В нашия творчески лист попадат над 800 произведения, които са минали през гласовете на децата. Целият труд е, за да отидем на сцена и там на сцената трябва да кажем всичко, каквото искаме да кажем“ – посочи Венеция Караманова пред БНР.

Своята 60-годишнина Детският радиохор ще чества с празничен концерт на 30 юни в Националния дворец на културата. Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на държавния глава.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10